Hem
Föreningen
Medlemsinformation
Om Gällnö
Runt om på Gällnö
Vad betyder "Gällnö"?
Naturen
Jordbruket
Fisket
Skolan
Handelsboden
Post och andra servicefunktioner
Båttrafiken
Rysshärjningarna
Sommarlivet
När elen kom till Gällnö
Gällnö 1971
Bilder från en ö
Karta över Gällnö
Stigens infotavlor
Vandring på Gällnö
Kalendarium 2024
Loppis 2024
Spontanfika!
Boende på Gällnö
Projektet Gångbara Gällnö
» Kalender
» Sök
» Logga in

Handelsboden
Gällnö Handelsbod ligger längst in i Hemfladen, omgiven av en stor fruktträdgård och med brygga för båtburna kunder. Det hus som för 100 år sedan var handelsbod är nu sommarcafé och hembygdsrum med foton från gamla tider på Gällnö.

Handelsboden drevs som åretrunt-butik fram till början av 1950-talet. Det berättas om en handlare Klasson – en kortväxt man från Småland – som var lynnig och lite speciell. Om någon kund frågade efter något som han inte hade på hyllan så svarade han: ”Det finns i hela stan”. Ett annat svar han hade på lut var: ”Det är ingen idé att ta hem, för det går bara åt”.

En annan handlare var fru Sundberg. Hon drev butiken och hade dessutom i uppdrag att laga mat åt skolans lärare och elever. Fru Sundberg bodde i den delen av cafébyggnaden som nu är hembygdsrum och hennes matgäster serverades i cafédelen. Elevanalet låg runt 8-10 barn, och de kom från både Gällnö och grannöar såsom Karklö och Hjälmö.

Under 1950- och 1960-talen drevs affären sommartid av Pelle Holmberg. Eivor Eriksson (som är mormor till nuvarande innehavaren) drev affären under 1970-talet. Därefter sköttes den av Ewa Ringqvist, som bodde på Hjälmö, och som dagligen reste över till Gällnö för att hålla den öppen. Under 1990-talet var det ett flertal olika affärsinnehavare. Fr o m 1999 drevs affären av Gunnela Bauer och Birgit Sundström, båda Gällnö. Under denna tid renoverades raststugan och ett trevligt café skapades. Sortimentet i affären utökades med ett brett utbud av dagligvaror. 

Sedan 2010 drivs handelsboden under namnet Gällnö Handelsbod Backlund & Eriksson. Det finns numera möjlighet att med snabb leverans beställa hem varor som inte finns i det ordinarie sortimentet. I caféet bjuds på gott kaffe, hemgjord lemonad, hembakat bröd och sallader. Fr o m sommaren 2011 finns det också en utomhusbar med grillade och kalla rätter.  

Källa:Gunnela Bauer, Gällnö

Birgitta Modigh

                                                                                                                       


Uppdaterat 2012-10-17
Utskriftsvänlig sida
Gällnö natur- och kulturstig ideell förening • www.gallnostigen.sekontakt@gallnostigen.se
Provided by Webforum