Hem
Föreningen
Medlemsinformation
Om Gällnö
Runt om på Gällnö
Vad betyder "Gällnö"?
Naturen
Jordbruket
Fisket
Skolan
Handelsboden
Post och andra servicefunktioner
Båttrafiken
Rysshärjningarna
Sommarlivet
När elen kom till Gällnö
Gällnö 1971
Bilder från en ö
Karta över Gällnö
Stigens infotavlor
Vandring på Gällnö
Kalendarium 2024
Floravandring 2024
Naturvandring 2024
Gällnöloppet 2024
Spontanfika!
Boende på Gällnö
Projektet Gångbara Gällnö
Nyheter
» Kalender
» Sök
» Logga in

Skolan
Innan det byggdes skolhus på öarna i skärgården kom det ambulerande skollärare. En av dessa var Karl-Johan Sjöberg som började som ambulerande lärare på Gällnö och närliggande öar 1854. Han var då 20 år gammal och kom att stanna där i 36 år. Läraren kom till den bonde som stod på tur och stannade några månader innan han flyttade vidare till nästa ö. I en intervju med Rebecka Sjöberg, dotter till Karl-Johan Sjöberg (Svensk Skoltidning 1 februari 1958),  berättar hon att när skolan var inhyst i Söderby var det så stora springor i väggarna att både hundar och katter gick in och ut. Skolrummet var på 15 kvadratmeter och det var 17 elever som satt på enkla plankor. Den is som bildades på insidan av fönstren i början på vintern var kvar tills vårsolen tinade upp den. 

År1902 byggdes det en skola på Gällnö. Men skolan var stängd under perioder eftersom det var så få elever. Lärare under många år var fröken Emy Lundin. Efter drygt 60 års verksamhet lades skolan ner 1966. I Saltsjöbadens Tidning den 16 juni 1966 kan man läsa om nedläggningen av skolan. Lärare då var Ulf Öhlund. Det sista skolåret fanns det fem barn i skolan. Två elever skulle flytta till Ljusterö skola och en skulle bo på Vaxholms elevhem.

Den skola som låg närmast Gällnö fanns på Svartsö, men det var inte lätt för gällnöbarnen att ta sig till Svartsö på vintern. I Saxons Veckotidning från mars 1969 finns ett livfullt reportage av Ragnvi Gylder, med anknytning till Gällnö. Reportern följer Kicki Lindholm (8 år) en vinterdag från Gällnö till skolan på Svartsö. Kicki åker med posthelikoptern på måndag morgon och när hon ska hem i slutet av veckan kan det vara med snöskoter, släde, hydrokopter, Vaxholmsbåt, skidor eller spark.

Under 1990-talet åkte de tio skolbarnen från Gällnö båt, hydrokopter eller svävare till Svartsö skola.

Sedan 1981 är skolan på Gällnö vandrarhem. 1991 köptes den av Skärgårdsstiftelsen och sju nya stugor byggdes. 1994 renoverades de gamla byggnaderna, men de har fortfarande kvar sin ursprungliga stil, åtminstone utvändigt. Antalet bäddar är nu uppe i 36.

Den första vandrarhemsvärden var Sten Eriksson, Gällnö. Han spelade gärna på sked eller snatterpinnar (ett enkelt slaginstrument med två små, plana träplattor) för sina gäster på vandrarhemmet. Därefter var Eivor Eriksson, sommarboende och tidigare affärsinnehavare på Gällnö, vandrarhemsvärd. Maud Lindholm, Gällnö, var vandrarhemsvärd i 20 år tills vandrarhemmet togs över av Gällnö Handelsbod och Café.  

Källor:
Gylder, Ragnvi, Kicki (8 år) har Sveriges märkligaste skolskjuts! Saxons veckotidning nr 11 den 15 mars 1969, sid. 10-11, 31.
Svartsö, Lådna, Hjälmö, Karklö, Trångholmen, Gällnö, en kulturhistorisk studie av ett skärgårdssamhälle. Kulturnämnden. Stockholms läns landsting 1983.
Gunnela Bauer, Gällnö

Birgitta Modigh

                                      

Uppdaterat 2020-06-06
Utskriftsvänlig sida
Gällnö natur- och kulturstig ideell förening • www.gallnostigen.sekontakt@gallnostigen.se
Provided by Webforum